Putin jako pravděpodobný vrah

24. 01. 2016 17:09:52
Ze satirických medíálních kousků minulý týden stojí za (mojí) pozornost dva. První místo si jistě zaslouží Stephen Colbert s hláškami na potrhlou Sáru Palinovou, toho času ("it's-the-Iowa-caucuses-stupid"), v závěsu Kačera.

Skutečně klasický nátěr ! Druhé místo a čestné uznání patří Justinu Raimondovi za zcela nevšední průnik do potrhlého quasi-justičního vyšetřování vraždy Aleksandra Litviněnka britským tribunálem jehož "nálezy" byly zveřejněny minulý čtvrtek. Redaktorská stat' na toto téma se objevila v jeho web časopise antiwar.com pod titulem "Nejbláznivější konspirační teorie ze všech". Justin Raimondo to skutečně "vymákl". Téze na které všechno stojí nebo s kterou vše padá, tedy že Litviněnko byl významným oponentem Kremlu, který musel být likvidován jako nebezpečný škůdce a politický trn v boku Vladimíra Vladimírviče, je - praví Raimondo - směšná. Ovšem, třeba dodat, že Raimondova ironie je jaksi jiný druh humoru, a že ona justiční fraška sama je spíš smutným komentářem na rozpad tradičních britských hodnot. Navíc, je tu možnost, kterou Raimondo nepřipouští, a tím si kazí posudek, a to, že skutečně Lugovoj a Kovtun Litviněnka odpravili. Kdo pročetl referát Vyšetřovací komise Lorda Owena, dojde k závěru, ze Litviněnko byl otráven poloniem 210, a že použitý materiál byl opatřen procesem bombardování vizmutu 209. Bereme-li v úvahu, že tento proces je značkový a že rozbor poukazuje na industriální jaderné podniky v Rusku, pak nelze vyloučit možnost, že Ruský stát byl skutečně pachatelem atentátu. Škoda, že Raimondo tohle odmítá absolutně. Je to možná proto, že se mylně domnívá, že ona pravděpodobnost nějak kazí dojem komise jako hloupé politické šaškárny.

Vtip je v tom, že zde nikdo nezná skutečný motiv k vraždě, a že obět' byla nejenom pochybený charakter ale též dvojí špión. To znamená dvě možnosti: Za prvé, že sám faktický podklad vyšetřování je zastřený, poněvadž předpokládá, že zájmy státu (tedy Velké Británie) jsou v absolutním souladu se skutkovou podstatou činu nebo, za druhé, že tento zájem bude převršen a že špióni za zavřenými dveřmi mluví vždycky pravdu (i za cenu, že skutečnost zájmu státu škodí) . Sokratický háček je tu v tom, že první možnost, tedy souladu, víceméně bere předpoklad jako důkaz věci, a pohybuje se tedy v logicky bludném kruhu. Druhá možnost, že pravda bude trumfovat nad zájmem státu, a že komise obdrží věrohodné a plné infomace o všem co je k věci relevantní - je extrémně naivní, a co více, nedá se (jde-li o státní tajemství) dokázat jinak než komisi ve všem zasvětit. Tím ale - opět háček - komise ztrácí svojí svrchovanost, a nezávislost, a tím i justiční věrohodnost.

Je skutečně smutné, že lord Owen, kdysi významný balkánský usmiřovatel, padl právě do této léčky. Jako zkušený jurista si měl jistě uvědomit, že existují zásadní problémy s komisí podobného druhu, a že k jakýmkoliv závěrům tato dojde budou brány rozumnými lidmi se silnou dávkou skepse. Jeho nařčení Patruševa a Putina jako "pravděpodobných" strůjců atentátu samo hovoří hory o mezích podobného zneužívání justice k politickému manévrování.

Autor: Jirka Severa | neděle 24.1.2016 17:09 | karma článku: 28.77 | přečteno: 1184x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.68 | Přečteno: 316 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 503 | Diskuse
Počet článků 68 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 849

Expat v Kanadě od r.1968, Ajt´ák v důchodu, od dětství náruživý čtenář. Filozoficky svobodomyšlenkář, agnostik, s odkazem na Evropské osvícenectví. (Z novodobých myslitelů mám nejblíže k Christopheru Laschovi ). Politicky jsem vyznavatel střední cesty, což neberu jako lhostejnost jako spíš právo rejpat do obou stran. Obecně, mým terčem jsou extrémistické pozice, tedy, politika identity, islamismus, rozbíjení sociálního zabezpečení, (a na druhé straně) představy o státu jako univerzální kojné, prostomyslné rovnostářství, (a na druhé straně) vymazávání demokratické společnosti komerční manipulací a oligarchickými zájmy. xenofóbie, ale více oikofóbie (což je novotvar k popisu sklonů k přehnané kritice vlastních tradic, doslova "strach z vlastního domu").

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...