Za Zemana ze zámoří

25. 01. 2018 3:34:47
Nevím. Zřejmě je to osobní věc. Víte když se na Česko dívá člověk velmi dlouho zdáli, a já jsem v Kanadě od doby kdy se Dubček a všichni krom Franty Kriegla v Moskvě podělali, tedy skoro padesát, tak věci vypadají trochu jinak.

Neříkám, že i tady se mezi rodáky z mé generace nenajdou lidi, kteří Zemanovi nemůžou přijít na jméno. To bych lhal , což já, jako většina slušných lidí, nedělám jestliže k tomu není nějaká mravně nezávadná pohnutka. Ne, i tady jsou ex(s)iláci sedmdesátníci, které pobuřuje, že Zeman kouří, chlastá, chová se jako hulvát, bije štěkavé psy holí a jde Putinovi na ruku. I pro některé takové tady je profesor Nuda seslán z nebe nastolit na Hradě slušnost a pořádek, a v atlantické Evropě znovu obnovit k republice náklonnost a věrné odhodlání bít se za nás s Rusem na Ukrajině. Ovšem, řeku vám, že většina nás starých občanů, trvale živořících v zahraničí, nepatří do té dementní Zemanovy sedminy národa, která už nemá (měla-li kdy vůbec) ponětí co se kolem ní děje.

Vycházíme totiž z prostého konstatování, že svět je čím dál větší blázinec a tudíž nejsme jaksi vyzváni přesvědčováním, že Zeman dělá zemi ostudu. Ono totiž dnes není kde dělat ostudu. On totiž nikdo dneska pořádně neví co to je stydět se a za co. Hollywood například obviňuje Harvey Weinsteina ze zločinů proti lidskosti ale vůbec tam nikomu nepřipadá jako nehorázné pozvat si na Golden Globe gala Tonyu Hardingovou, která v roce 1994 nechala krasobruslařskou soupeřku seknout obuškem do nohy, aby si zajistila olympijské zlato a z toho milióny od sponzorů. Navlékli jí do černého kostýmu jako výraz solidarity se sexuálně harašenými filmovými hvězdičkami. Jistě, její matka byla ježibaba, její manžel surovec a lotr, a krasobruslařský establišment vysazený proti ní, protože byla nekonvenční. Film o ní, I, Tonya byl jmenován na tři Oskary. Tak je taky #MeToo oběť. Jinde, usměvavý papež si už není tak jistý, že homosexualita není of Boha, a také určitě neřekne nic kontroverzního o vybíjení křest ́anů na Blizkém Východě. A kdo jezdí po Evropě vlakem jistě si už všiml, že mnoho míst už není jak bývala, všude policie se samopaly a někde nádražní haly páchnou jako kdysi u nás za komančů.

Jistě už někdo má připravenou námitku, že tu zase zasívám strach a nenávist k mlokům , a že Česku nic od nich nehrozí, protože jsme v závětří a oni sem ani nechtějí. Pro takhle krátkozraké, slušnost je opravdu síla. Té se mloci nejvíce bojí, bohužel ale jenom v pohádkách. Já neříkám, že bych raději neměl na Hradě někoho vybíravějšího v osobních projevech než je pan Zeman. Ale určitě to není ta zcela zásadní způsobilost k funkci. Jistě více je nahoře potřeba člověka, který ví co chce, který se nebojí říct co si myslí, hlavu která má reálnou představu o světě, tedy silný kořínek. Dnes možná víc než kdy jindy. Komuže to vytýkali, že je hrubý a samolibý a dávali mu za vzor skromnost Clementa Atlee ́ho ? Myslím, že Zeman by mohl obdobně odpovědět když se mu předkládá výsostná slušnost jeho soupeře: "Jistěže pan profesor Drahoš je slušnější než já; co jiného mu ostatně zbývá ?"

Autor: Jirka Severa | čtvrtek 25.1.2018 3:34 | karma článku: 38.68 | přečteno: 1606x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 160 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 569 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 68 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 849

Expat v Kanadě od r.1968, Ajt´ák v důchodu, od dětství náruživý čtenář. Filozoficky svobodomyšlenkář, agnostik, s odkazem na Evropské osvícenectví. (Z novodobých myslitelů mám nejblíže k Christopheru Laschovi ). Politicky jsem vyznavatel střední cesty, což neberu jako lhostejnost jako spíš právo rejpat do obou stran. Obecně, mým terčem jsou extrémistické pozice, tedy, politika identity, islamismus, rozbíjení sociálního zabezpečení, (a na druhé straně) představy o státu jako univerzální kojné, prostomyslné rovnostářství, (a na druhé straně) vymazávání demokratické společnosti komerční manipulací a oligarchickými zájmy. xenofóbie, ale více oikofóbie (což je novotvar k popisu sklonů k přehnané kritice vlastních tradic, doslova "strach z vlastního domu").

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...