Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde lišky dávají Americe dobrou noc

Městečko Oberlin je ve státě Ohio, asi hodinku autem z Clevelandu. Přesto, že nemá i dnes více než deset tisíc obyvatel vystupuje v americkém povědomí dost výrazně, nejprve jako historicky pamětné místo ve Spojených Státech   

v době před občanskou válkou.  Nejvýrazněji, Oberlin byl mezi roky 1830 a 1865 důležitým uzlem v přepravě uprchlých otroků  takzvanou "podzemní drahou" do bezpečí v atlantické Kanadě.  Město si dále udělalo velkou pověst svou vyšší školou humanitních věd a hudební konzervatoří. Mezi její absolventy za posledeních sto padesát let v patří tři laureáti Novelovy ceny, (spisovatel Sinclair Lewis, fyzik Robert A.Millikan, neuropsycholog Roger Wolcott Sperry), velký zjev humanitních věd George Herbert Mead, světoznámý psycholog Rollo May, a celá řada dalších oslavovaných jmen v americké vědě, literatuře, žurnalistice, a hudbě. Mezi slavnými alumnami byly take přední bojovnice za ženská práva, Lucy Stoneová, Antoinette Blackwellová, a Mary Church Terrellová.

 

  Školu, stejně jako město, založili na počátku let třicátých 19.století dva presbyteránští pastoři, J.J.Shipherd a P.P. Stewart ve snaze navýšit jak úroveň "křest'anských morálních hodnot", tak vzdělání, v místech, které v té době představovaly daleký a divoký západ Ameriky. Povedlo se to. K Oberlinu, co se týče úspěchu v budování tzv, "vzorových koncepčních měst" , by se snad dal přirovnat pouze Lawrence v Kansasu. Původní nadace školy vzrostla na současnou hodnotu téměř miliardy dolarů. 

  Ovšem poslední dobou se "Oberlin College" v tisku neobjevuje z titulu výtečných osnov, a učitelských kvalit připravujících studenty na slibnou akademickou nebo literární kariéru.  Tato instituce - a to v zemi překvapuje málokoho - dnes vede v oboru zvaném "wokesterism(us)". 

Přídavné jméno "woke" pochází z uličního slangu černé Ameriky, a znamená něco jako "bdělý", ve smyslu "politicky uvědomělý" ve věcech nároků na sociální výhody spojených s bojem proti (bílému) rasismu, (včetně reparací za otroctví), a preferenčnímu přístupu k univerzitnímu vzdělání, někdy přes čtecí úroveň šesté třídy. Sám tvar slova "woke" nasvědčuje, že jeho universitní uživatelé nemají jaksi šajn jak vytvořit spisovné participium k slovesu "wake".          

Oberlin College, jako hutný příklad úpadku amerického vysokoškolství, byla jmenována již před nějakou dobou v článku New Yorker, poukazující na absurdní teorie a manýry  které na školách panují jak v semínářích vedených profesory,  tak v administrativě, tak i v hyper-aktivním studentském hnutí.  Oberlin se vyznačuje zdatně i zde. Studenti, mimo jiného, v tomto městě proslulém svou anti-rasistickou historií, požadovali rasovou segregaci a přišli i s neskonale geniálním nápadem, aby jim škola platila za demonstrace proti ní. V posledních týdnech, Oberlin College si ale vysloužila soustřed'enou pozornost amerických médií jako malokterá vzdělávací instituce.  

Začátkem měsíce totiž vrcholil soudní proces proti škole vedený místní pekárnou rodiny Gibsonových, v obžalobě z hanění firmy, a organizováním akcí s cílem podnik finančně poškodit. O co šlo?    

V listopadu 2016 zadržel Allyn Gibson s příručím v obchodu tři studenty školy, jednoho chlapce a dvě děvčata, "afro" původu na ulici po té co těmto v pekárně (,která též prodává potraviny a má likérovou licenci) odmítl prodat láhev vína protože byli nezletilí. Chlapec tam následně ukradl dvě lahve vína. Ve státě Ohio existuje civilní zatčení a syn majitele to provedl, v čekání na policii.  Došlo ke rvačce. Policisti se záhy dostavili a černouškům dali želízka, když se lahve u Aladina, tedy toho chlapce, našly.  Celkem to nebylo nic zvláštního v pekárně, která měla pověst, že zloděje chytá a předává policii. Za pět let před tímhle incidentem, policie tam zasáhla čtyřicetkrát. V tomto případě ovšem pekárna narazila na "wokesterskou" studentskou organizaci, která na klackovskou zlodějničku měla politicky vytříbený názor.  Samozřejmě, že se nejednalo o klasické přikázání, "nepokradeš", ale o diskirminaci proti Afro-američanům, a jejich šikanu strany pleti bílými vlastníky pekárny.  Odtud se vyrojily studentské letáky vybízející k bojkotu a demonstrace před obchodem znemožňující normální provoz. Ani taková věc by ale celkem nepřekvapovala.       

Problémem ale bylo, jak se k tomu chovala škola. Ta nejen studentské demonstrace podporovala, ale rozšiřovala o pekařích lži, a požadovala po nich, aby kradoucí studenty hlásila škole a ne policii. Po té co majitelé podali na školu žalobu, vyvinula nátlak na dodavatele školních kantýn aby s Gibsonovými přestal obchodovat. Vedoucí školy se bránili, že škola nemůže být zodpovědná za akce studentů v jejich volném čase, a že se v názoru, že pekaři jsou rasisti nejedná o nactiutrhání, a neoprávněné škůdcovství ale o nestrojený vnitřní pocit diskriminace a následně o jejich ústavní právo svobody slova. Byla to slaboučká obrana, protože děkanka a učitelé hromadné demonstrace organizovali, dělali na nich projevy (s hlásnou troubou), nechali na ně donášet občerstvení a škola poskytovala k věci zdarma školní tiskárny a jiné potřeby.  Její advokáti také zoufale tvrdili, že k první studentské  demonstraci proti Gibsonům došlo jako výraz zděšení nad volbou Trumpa do Bílého domu. (Snad aby proti pekařům poštvali porotu, v klasicky demokratickém volebním okresu). Navíc, a pro školu největší porážkou bylo, že ti tři delikventi v incidentu kterým to začalo se ke krádeži v obchodě doznali a u soudu prohlásili, že zásah proti nim nebyl motivován rasovými předsudky. (Budiž jim ke cti!).    

Porota přisoudila pekařům 11 miliónů dolarů jako za materiální škody, a 33 miliónů jako příkladné škody.  Velká většina obyvatel Oberlinu verdikt přivítala se zadostiučiněním, protože školu v její současné podobě považuje za novodobého hulvátského tyrana. Škola má ve městě velkou ekonomickou páku; z osmi tisíc zaměstnání ve městě, tisíc lidí pracuje na Oberlin College. Navíc je ve městě největším nákupcem zboží a služeb. Proto finanční sankce proti lidem, kteří se "wokesterům" znelíbí, není a nebude mezi místními obyvateli populární.

Vedoucí školy ale trvají na svém a debilní levice rozsudek bere jako útok na svobodu slova a

Prezidentka Oberlin College, Carmen Twillie Ambarová

civilní stížnost na školu, která organizuje politické akce proti pokojným občanům, jako přízrak policejního státu. Je vrcholem ironie, že lidé, kteří na školách pravidelně znemožňují přednášky intelektuálům jiného přesvědčení než je jejich, a diktují jak jmenovat smyšlené gendery novými zájmeny, najednou pevně trvají na prvním dodatku ústavy.

Bitka pekaře Davida s politicky zrůdným ale miliardou fundovaým Goliášem, zdá se teprve ale začala. Jak pravila prezidentka Oberlin College Carmen Twillie Ambarová k rozsudku: "Toto není konečný výsledek. Toto je pouze jeden krok v něčem, z čehož se může vyklubat dlouhý a složitý justiční proces. Chci vás ale ujistit, že nic z tohoto procesu nás nesvede z našich základních hodnot. Ani neodvede naši pozornost, ani nás neodradí, ani materiálně nepoškodí naše vzdělávací poslání, dnes i v příštích generacích."  Květnatě řečeno, ale myslím, že by bývalo stačilo v duchu historie města i školy říct po první demonstraci, "Proboha, děti, chovejte se slušně a mějte rozum!"         

Autor: Jirka Severa | sobota 22.6.2019 5:12 | karma článku: 17,30 | přečteno: 396x
  • Další články autora

Jirka Severa

Tento týden na vyšinutém konci světa

V Americe se od minulého víkendu nehovoří o ničem jiném než o zhoubném spiknutí, které se snaží nastolit v zemi "bílou nadvládu" a o Trumpvých intrikách v tomto excluzivním společenství, jehož členové na tajných schůzích

10.8.2019 v 16:10 | Karma: 25,00 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Jirka Severa

Bílý supremacista nebo duševně chorý osamělý vlk, jiná možnost asi není

Hovořím o masových vrazích, a o jejich mediálním zpracování. Je skutečně neuvěřitelné jak západní média, tedy jejich vedoucí levicové zdroje, diktují a kontrolují chápání masových vražd nevinných lidí, jedná-li se o akci jedince.

7.8.2019 v 6:38 | Karma: 30,34 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Společnost

Jirka Severa

Privátní tryskáče a megajachty v kempu zachránců planety

Davoská globální smetánka nám skutečně nejde příkladem v existenčním boji proti planetárnín změnám v klimatu. Akční komise se sletěla a seplula do rezortu na Sicílii, který patří společnosti Google, aby tam naléhavě řešila

5.8.2019 v 7:10 | Karma: 39,15 | Přečteno: 1811x | Diskuse| Společnost

Jirka Severa

Fandové Ottawských Senátorů válčí s majitelem klubu

Je léto, sezóna kšeftů s hokejisty v NHL. Kluby se přes léto posilují a snaží se finančně optimizovat, což pro většinu znamená dát dohromady na příští sezónu lepší manšaft s menší platovou zátěží. Říkám "pro většinu" ale měl

2.8.2019 v 20:12 | Karma: 7,42 | Přečteno: 218x | Diskuse| Sport

Jirka Severa

V čem by se američtí Republikáni měli poučit od Otto von Bismarcka

Windsor je město v západním Ontáriu, na skok přes řeku do michiganského Detroitu. Kdysi malé městečko v porovnání, dnes zatímco bývalý obr na druhé straně řeky upadá a vylidňuje se, Windsor se rozrostl na třetinu obyvatel

31.7.2019 v 5:51 | Karma: 23,20 | Přečteno: 721x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 849x
Expat v Kanadě od r.1968, Ajt´ák v důchodu, od dětství náruživý čtenář. Filozoficky svobodomyšlenkář, agnostik, s odkazem na Evropské osvícenectví. (Z novodobých myslitelů mám nejblíže k Christopheru Laschovi ). Politicky jsem vyznavatel střední cesty, což neberu jako lhostejnost jako spíš právo rejpat do obou stran. Obecně, mým terčem jsou extrémistické pozice, tedy, politika identity, islamismus, rozbíjení sociálního zabezpečení, (a na druhé straně) představy o státu jako univerzální kojné, prostomyslné rovnostářství, (a na druhé straně) vymazávání demokratické společnosti komerční manipulací a oligarchickými zájmy. xenofóbie, ale více oikofóbie (což je novotvar k popisu sklonů k přehnané kritice vlastních tradic, doslova "strach z vlastního domu").

Seznam rubrik