Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Interrupce jako předmět politiky davového šílenství

Je tady víkend před státním svátkem Kanady a tudíž po celé této gigantické zemi jde cena benzínu pět procent hore. To navrch pěti procent zdražení od pondělka z důvodů krize v Perském zálivu. Tak nám to tady aspoň servírujou

zlodějové s pohonnými látkami. Jednou nám náhlé zdražení vysvětlí, podruhé ne. Každopádně je to první dlouhý víkend léta kdy autem jezdí každý, tak nedělejte, že jste se narodili včera.  Samozřejmě ovšem, že pravidelné vydírání u benzinových pump na jihovýchod od Aljašky nemá s dnešním vybraným tématem jakoukoliv souvislost (, ač jsem se nějakou najít snažil), proto tedy od této sprosťárny upouštím a vracím se ke stupňujícím se projevům kreténismu v soudobé Americké politice. 

Tento týden se konala úvodní televizní debata demokratických kandidátů na prezidentský úřad 2020. Kandidátů bylo celkem dvacet, tak je rozpůlili a debata byla dva večery po sobě, aby na každého toho človíčka došlo, když většinu z nich nikdo v zemi nezná a aby tedy měli možnost udělat ve třech minutách takový dojem, že by divák byl schopen představit si ho nebo jí v Bílém domě jako člověka s přístupem ke knoflíkům, kterými lze zamezit dalšímu trápení na Zemi. Jako. Jeden přes druhého se snažili (nebo snažily) nějak na sebe upoutat pozornost omíláním žvanečků, které jsou na politickém jídelníčku levice servírovány dnes a denně. Protože velké kusy demokratické platformy jsou ale víceméně povinné, snažili se tedy jeden druhého přetrumfnout v zápalu pro věc. Přikrašlovali si k tomu svoje osobité návrhy a nápady. Např. senátorka Warrenová požaduje už nejen federální zdravotní pojištění pro všechny Američany (i nelegální přistěhovalce) ale přímo zákaz soukromé lékařské praxe. Bernie Sanders dostal úžasný nápad (nebo výpadek) změnit ústavu tak aby dovolila vyloučit konzervativce u Nejvyššího soudu, rotací křesel.  Ovšem korunu všemu a všem nasadil Julian Castro, bývalý Obamův ministr Bydlení a rozvoje měst. Dva z mých standartních informačních(a zábavných) zdrojů: zleva James Howard Kunstler, a zprava Tucker Carlson měli z toho velkou legrácku. Carlson dal Castra jako úvodní zprávu a přehrával jeho výrok, za který sklidil z publika ovace. Pan Castro se nevyslovil jenom pro ničím neomezený, (a v současnosti vládou nedotovaný ) umělý potrat jako právo žen, ale také jako právo transsexuálů.  Ne nevymýšlím si. Je to v odkaze, asi kolem minuty do videa. Jim Kunstler měl  jako obvykle krásnou hlášku, tady jako že za předpokladu, že ani v "San Antone" (narážka na San Antonio jako pověstně hnízdo neřesti v Texasu), transsexuál (bio-muž) nemůže otěhotnět, jestli se náhodnou nejedná o "právo na přerušení hysterického těhotenství".  

Jestliže tento potrhlý výstup by Julianovi znamenal konec šancím, nebylo by to poprvé, co tento předmět debaty zhatil kandidátský nápor na úřad prezidenta. V republikánských primárkách 2016, pochybené video Carly Fiorinové, ve kterém předhazovala předčasný porod jako pozdní abortus jí vyhnal z kandidatury. Otázkou je samozřejmě proč interrupce, právo na ní, nebo její kontroverzní etika, vzněcují v Americe (, i v Kanadě,) politické vášně, které jsou zcela nepřiměřené, k uvážené, praktické stránce věci a její společenské váze.  Navíc, do nedávna utišený status quo v právních otázkách kolem umělého přerušení těhotenství, fungoval celkem bez problémů, tedy bez problémů, které nebyly přímo navozeny snahami posedlých pologramotů zvrátit existující vratký kompromis abortu na jednu nebo druhou stranu extrému.      

Vysvětlit fanatikům význam slova kompromis a z něj plynoucí respekt k lidem s jinými názory není jaksi možné. Přestali by být fanatiky, a to prostě nejde. Je možné pouze obrátit se a stejně fanaticky hájit protichůdnou pozici. 

Před několika lety jsem měl o tomhle debatu s kamarádkou mé ex, jako ona univerzitně vzdělanou a jako ona katoličkou, jenže víc do katechismu zažraná. Tvrdila mi, že církev již od čtvrtého století stála pevně na pozici, že lidský život začiná početím. Na moje námitky, že antika měla jen matné představy o početí jako takovém, a že převládalo i v křest´anské teologii až do 19. století Aristotelovo učení (upravené Tomášem Akvinským) o "oduševnění plodu" , ke kterému docházelo po osmdesátém dnu těhotenství, mi řekla, že to není pravda. Já na to, at´ si to vyhledá. Nevyhledala, a chtěla se o tom znovu hádat. Řekl jsem jí, že se nehádám o faktech, která se dají lehce najít, jestli člověk hledá opravdové informace. (Exkomunikace z katolické církve za interrupci se datuje od roku 1869 a encykliky papeže Piuse IX. "Apostolicae Sedis Moderationi").  Ale citoval jsem jí tvrzení svého oblíbeného teologa a humoristy G.K. Chestertona (autor Pátera Browna), že "katolicismus je ta nejsprávnější křest´anská církev, protože k sobě přijímá všechna vyznání, i ta morálně nezávadná".  Nemusím tedy myslím zdlouhavě vysvětlovat, že těch několik nových "zákonů" na Jihu USA omezujících přístup ženám k bezpečným interrupčním zákrokům v prvním trimestru, a později, jestli opravdu ohrožuje zdraví matky, na mě působí dojmem hloupé zvůle. "Vyhánění plodu" je něco co existovalo od nepaměti, z mnoha důvodů, a žádný morální absolutista nezmění nic na tom, že ženy bud´ těhotenství vítají a nebo si ho nepřejí, ani na tom, co nechtěné mateřství představuje pro rodičku a dítě.    

Druhou stranu interrupčních nesmyslů výstižně ilustruje potrhle osnovaná dystopie Margarety Atwoodové "Příběh služebnice".  Připomíná mi autorka tak trochu prase Napoleona z Orwellovy "Farmy zvířat", které má plnou hubu zvířecího utrpení a nutnosti revoluce a přitom celý život tyje a nakonec i chcípá v pohodlí. V životě stále obskakované a nehorázně lichocené kanadské feministické sůvy není nic co by dávalo souzvuk nebo alespoň špetku reality její představě o totáči založeném na zotročení ženy k úrovni namátkou impregnovaného skotu. 

Přes všechno úsilí definovat interrupci jako prostě ženské právo, jsou i na straně "choice" zřetelné známky posedlosti donucovat a finančně poškozovat odpůrce interrupce (podobně jako odpůrce same-sex marriage). V Novém Mexiku liberální státní kongres chce vydat zákon který by odňal lékařům právo odmítat interrupční zákroky jako otázku svobody svědomí a vyznání.  A ta samozřejmě v lékařské profesi existuje a traduje se od Hippokrata a jeho přísahy, jejíž prvním přikázáním bylo a je člověku "neublížit".  Nebylo náhodou, že Hippokrates výslovně jmenoval interrupci jako zakázaný zákrok. Samozřejmě, že dnes máme poněkud širší pohled na věc, ale v podstatě zničení embrya před schopností přežít samostatně vně lůna, ač nemůže být soudným člověkem považováno za vraždu, je nicméně zhacením slibu života a proto je s tím třeba zacházet obezřetně. 

A myslím, že v celku civilizované země už v interrupci našly bod rovnováhy, tedy v povolení legální interrupce v prvním trimestru, dohodou mezi ženou a lékařem, a později z důvodů  zdravotních komplikací, s právní ochranou zárodku po dvaceti týdnech těhotenství. Mám za to, nic že moudřejšího se už nevymyslí, ačkoliv slušně debatovat o tom můžeme dál.       

Autor: Jirka Severa | sobota 29.6.2019 21:37 | karma článku: 14,51 | přečteno: 473x
  • Další články autora

Jirka Severa

Tento týden na vyšinutém konci světa

V Americe se od minulého víkendu nehovoří o ničem jiném než o zhoubném spiknutí, které se snaží nastolit v zemi "bílou nadvládu" a o Trumpvých intrikách v tomto excluzivním společenství, jehož členové na tajných schůzích

10.8.2019 v 16:10 | Karma: 25,00 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Jirka Severa

Bílý supremacista nebo duševně chorý osamělý vlk, jiná možnost asi není

Hovořím o masových vrazích, a o jejich mediálním zpracování. Je skutečně neuvěřitelné jak západní média, tedy jejich vedoucí levicové zdroje, diktují a kontrolují chápání masových vražd nevinných lidí, jedná-li se o akci jedince.

7.8.2019 v 6:38 | Karma: 30,34 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Společnost

Jirka Severa

Privátní tryskáče a megajachty v kempu zachránců planety

Davoská globální smetánka nám skutečně nejde příkladem v existenčním boji proti planetárnín změnám v klimatu. Akční komise se sletěla a seplula do rezortu na Sicílii, který patří společnosti Google, aby tam naléhavě řešila

5.8.2019 v 7:10 | Karma: 39,15 | Přečteno: 1811x | Diskuse| Společnost

Jirka Severa

Fandové Ottawských Senátorů válčí s majitelem klubu

Je léto, sezóna kšeftů s hokejisty v NHL. Kluby se přes léto posilují a snaží se finančně optimizovat, což pro většinu znamená dát dohromady na příští sezónu lepší manšaft s menší platovou zátěží. Říkám "pro většinu" ale měl

2.8.2019 v 20:12 | Karma: 7,42 | Přečteno: 218x | Diskuse| Sport

Jirka Severa

V čem by se američtí Republikáni měli poučit od Otto von Bismarcka

Windsor je město v západním Ontáriu, na skok přes řeku do michiganského Detroitu. Kdysi malé městečko v porovnání, dnes zatímco bývalý obr na druhé straně řeky upadá a vylidňuje se, Windsor se rozrostl na třetinu obyvatel

31.7.2019 v 5:51 | Karma: 23,20 | Přečteno: 721x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 849x
Expat v Kanadě od r.1968, Ajt´ák v důchodu, od dětství náruživý čtenář. Filozoficky svobodomyšlenkář, agnostik, s odkazem na Evropské osvícenectví. (Z novodobých myslitelů mám nejblíže k Christopheru Laschovi ). Politicky jsem vyznavatel střední cesty, což neberu jako lhostejnost jako spíš právo rejpat do obou stran. Obecně, mým terčem jsou extrémistické pozice, tedy, politika identity, islamismus, rozbíjení sociálního zabezpečení, (a na druhé straně) představy o státu jako univerzální kojné, prostomyslné rovnostářství, (a na druhé straně) vymazávání demokratické společnosti komerční manipulací a oligarchickými zájmy. xenofóbie, ale více oikofóbie (což je novotvar k popisu sklonů k přehnané kritice vlastních tradic, doslova "strach z vlastního domu").

Seznam rubrik