Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

El censo americano en los tiempos del cólera

Omlouvám se za nadpis ale nic lepšího mě nenapadlo. Zdála se mi totiž narážka na slavný román Garcii Márqueze k mému dnešnímu psaní o politice sčítání lidu v době kdy se Spojené státy skoro úplně vytentočkovaly z podoby k popisu  

věci asi nejvýstižnější. 

Zjevně namíchaný prezident Trump ve čtvrtek večer oznámil v Růžové zahradě, že upouští od plánu do amerického censu 2020 vložit otázku o americkém státním občanství. Tento standartní údaj figuroval na sčítacích formulářích nepřetržitě of roku 1820.  Tentokrát se však  levicové soudy této otázce vzepřely. Nejvyšší soud sice potvrdil právo "výkonné" vládní větve otázku občanství do censu zahrnout, ale odmítl formulaci otázky předložené právníky Trumpova ministerstva justice jako "nepřesvědčivě" dovozené, tedy její bezúhonnosti stran Ústavy. Poté Supreme Court odmítl nabídku Generálního prokurátora Williama Barra otázku dále vysvětlit nově jmenovaným týmem, což řekněme si na rovinu, bylo spíš nejapné pošťuchování za divně sepsaný výrok soudu, než nějaká právně platná žádost o jeho odvolání. Samozřejmě, že soud s Barrem vyběhl a to znamenalo, že by Trumpova vláda musela věc řešit velkým okruhem, tj. právním postupem zahrnujícím též rozsudky tří nižších soudů, a jejich "ústavních" námitek.  Protože právní výzva by nebyla vyřešena včas k plánovanému tisku a distribuci formulářů Censu 2020, rozhodl se Trump od ní upustit a na její místo vydal dekret, aby se informace o občanství namísto censu sbíraly z federálních databází (hlavně IRS a Social Security). 

O co tady jde?  Nedávno tu paní Ivana Lance, blogérka z U.S.A., komentovala nařčení Nancy Pelosiové, že důvodem k "zájmu" Trumpa o otázku občanství je jeho rasistický plán udělat z Ameriky znovu "bílou společnost". V pojetí Mluvčí Kongresu otázka občanství na formuláři by odradila mnoho "nedokumentovaných" (čti: illegálních) usedlíků v Americe od vyplnění formuláře, a tím by se zkreslila demografie země.  Paní Lance se domnívá, ale že hlavní motivací pro Nancy a její podruhy je přerozdělování federálních zdrojů státům, na což by místa v nichž Demokrati mají navrch a podporují azylovou (sanctuary) politiku, doplatila finančně.  Jistě toto je jedna z příčin proč se Kongres a levicové soudy tak kvílivě brání zcela přirozené a normální otázce jakou je: "jaké jste milý pane/dámo/člověče-lepšího-genderu, státní příslušnosti?". Ale z mého pohledu to není ta hlavní.  

Myslím, že Demokrati se snaží stůj co stůj zabránit Trumpově administraci zjistit skutečný počet obyvatel s občanstvím nejvíc z prostého důvodu, že by podložil Trumpovo tvrzení, že v mnohých státech Unie, volí mnoho lidí (říká "milióny"), kteří nemají občanství.  Je totiž vrcholně naivní myslet si, že otázka občanství by nějak změnila postoj ilegálních migrantů k formuláři sčítání lidu. Paní Pelosiová je chytrá dáma a jistě si to nemyslí. Lidé, kteří mají důvod se bát, že jde po nich jde imigračka, určitě nebudou vyplňovat census, bez ohledu jestli je tam todle nebo onodle.  Titéž lidé, také samozřejmě vědí, která z těch dvou politických stran je jejich "právu" žít v U.S.A. nakloněna a kterou tedy podporovat.  Naopak lidé s občanstvím nebo legálním pobytem (zelenou kartou nebo vízem) nemají jistě důvodu mít z censu obavy a u nich lze předpokládat, že formulář vyplní, jak jsou ostatně všichni obyvatelé zákonem povinni udělat.  Jistě by bylo záhodno znát skutečný stav věci. Jak upozrnil Tucker Carlson, ta šifra "jedenáct miliónů" ilegálů je v médiích stále omílaná už nejmíň deset let, ale nikdo neví odkud vlastně je a jak daleko se rozchází se skutečností.    

Navíc, otázka illegální imigrace má určitě daleko delší dosah než si většina lidí uvědomuje.  Jednou z věcí o které se málo diskutuje, je otázka "černé ekonomiky", která se vlnou neustálého populačního tlaku z jihu rozrůstá ale která bohužel v U.S.A. je věcí neznámou.  Několik studií existuje. Jedna, často citovaná, je od německého ekonoma Friedricha Schneidera a podle ní americká nelegální ekonomie představuje kolem 7% HDP země. To se zdá ale být neúměrně nízká cifra. Podle studie "černého trhu"  od Edgara Feiga (z r. 2012) kterou cituje článek Wikipedie transakce černého trhu v U.S.A. představovaly před sedmi let zhruba dva bilióny dolarů, čili 13% HDP.  To je asi tak průměr v zemích OECD. Rozhodně, což by byla dolní hranice odhadu, protože v některých celých odvětvích ekonomiky se běžně platí, jak se říká, "pod stolem", tedy v hotovosti, bez daní a zaměstnavatelských příspěvků.  Opět, neví se přesně o kolik procent ekonomiky se jedná, ale soudit můžeme z toho nakolik tahle černá ekonomika strhla mzdy regulérním zaměstnancům. V Kalifornii, tedy státu Nancy Pelosiové, kde Hispanici dnes představují 35% obyvatelstva, reálné mzdy ve stavebním průmyslu klesly od roku 1973 o dvacet procent !  Opět berte v úvahu, že citovaná data jsou od řádných podnikatelů, hlásících příjmy a vybírajících daně (a tím přístupná federálnímu Úřadu pracovní statistiky). Že to je daleko horší tam kde se jede na černo, což je až čtvrtina celého stavebního průmyslu, doufám že nemusím dál rozvádět.          

Další věcí, která ilegální migrace existující společenské výdobytky Ameriku rozbíjí je sociální zabezpečení. Bohužel v tomto směru, už to nejsou jenom Demokrati, kdo se ve Washingtonu zapřáhl do díla Satanova.  Je to také shluk Republikánských kongresmanů a senátorů, kteří jsou poplatní svým majetným podpůrcům se zájmem udržovat přísun levné pracovní síly jež si nedělá nároků na sociální péči nebo vymožeností jako jsou placená dovolená, nemocenské pojištění, nebo příspěvky zaměstnavatele na důchod zaměstnanců. Social Security byl vždycky trnem v oku americké pravici, která se nikdy s vymoženostmi F.D.Roosevelta nevyrovnala a od nástupu Reagana se aktivně snaží systém sociálního zapezpečení podkopat a zničit. (V tomhle je obrovský rozdíl mezi U.S.A. a Kanadou, kde politici jakéhokoli vyznání by o něčem podobném snad ani neuvažovali.  Brian Mulroney v letech 1980 měl jen malý zálusk na vytvoření předmostí k paralelnímu komerčnímu zdravotnictví a de-indexaci starobních důchodů. Z jeho vládnoucí strany v zbyla v Ottawě během dvou voleb dvě poslanecká křesla). 

Takže někteří Republikáni mají jaksi vlažnější přístup k nezákonné imigraci, než Donald Trump. Je to zejména v poměru k mexickým usedlíkům, kteří v Americe už jsou, a kteří figurují, jak říkali staří marxisti, jako "zubožená rezervní armáda nezaměstnaných".  (Novomarxistickým debílkům je tohle  samozřejmě u kostrče.)  Proto se nechají ukecávat v komisích Kongesu jako byla třeba studijní dvoukomorní "dílna" studující kolik z těhle ilegálů platí daně a kolik přispívá na Social Security. Někomu, kdo žije v Česku se asi těžko dá vysvětlit pocit absurdity, který se zmocní poctivého, politicky nezaujatého, Američana, když mu někdo z Washingtonu chce nakukat, že polovina až tři čtvrtiny ilegálních přistěhovalců platí daně.  To je ale opravdu povídání od Alenky v říší divů.  Jak by se placení daní dalo sledovat, když dotyční nemají registraci u IRS ani kartu Social Security?  Legální způsob jak to udělat neexistuje. Dokumenty se sice dají padělat, nebo ukradnout, nebo nějakým způsobem pořídit od příbuzných mrtvého, ale to všechno je mimo zákon, a představuje ekonomickou činnost v podzemí (kterou mimochodem provozují desetitisíce profesionálních podvodníků). Jestli ilegálové platí daně pak je to za někoho jiného a bez naděje, že jim z toho někdy nějaké sociální výhody vzejdou. Někteří jsou do takových situací nuceni - jinak by práci v Americe nedostali. Ale polovina, tři čtvrtiny?  A to skutečně mají Američané věřit, že takové procento ilegálů poctivě přispívá do místní, státní, a federální pokladny, a ve své nezištné počestnosti úřady podvádí falešnými doklady?  Bohužel, zdá se, že lepší pohádku by v dnešním Washingtonu, už nevymysleli. Ovšem ani zde nesmysly ještě nekončí.

Vězeňská služba ve státu Kalifornie odmítla zaměstnat jinocha, který vychodil v Americe školu a v jisté době dostal americkou naturalizaci a občanství. Důvodem byla jeho historie používání falešného SSN (Social Security Number ) před tím než dostal svoje číslo legálně. Mladý pán státní oddělení promptně zažaloval a obvinil jeho vedení z diskriminace hispanické menšiny, která jak je známo falšuje a kšeftuje se Social Security  dokumenty víc než kterákoli jiná. (Corrections Department’s policy of refusing to hire job candidates based upon previous use of false Social Security numbers has a disparate impact on Latinos, inasmuch as immigrant workers frequently use false Social Security numbers. )  Mladík samozřejmě soud vyhrál.

Nad tím co se stalo z Ameriky, rozum opravdu zůstává stát.            

 

 

               

Autor: Jirka Severa | sobota 13.7.2019 6:33 | karma článku: 17,15 | přečteno: 330x
  • Další články autora

Jirka Severa

Tento týden na vyšinutém konci světa

V Americe se od minulého víkendu nehovoří o ničem jiném než o zhoubném spiknutí, které se snaží nastolit v zemi "bílou nadvládu" a o Trumpvých intrikách v tomto excluzivním společenství, jehož členové na tajných schůzích

10.8.2019 v 16:10 | Karma: 25,00 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Jirka Severa

Bílý supremacista nebo duševně chorý osamělý vlk, jiná možnost asi není

Hovořím o masových vrazích, a o jejich mediálním zpracování. Je skutečně neuvěřitelné jak západní média, tedy jejich vedoucí levicové zdroje, diktují a kontrolují chápání masových vražd nevinných lidí, jedná-li se o akci jedince.

7.8.2019 v 6:38 | Karma: 30,34 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Společnost

Jirka Severa

Privátní tryskáče a megajachty v kempu zachránců planety

Davoská globální smetánka nám skutečně nejde příkladem v existenčním boji proti planetárnín změnám v klimatu. Akční komise se sletěla a seplula do rezortu na Sicílii, který patří společnosti Google, aby tam naléhavě řešila

5.8.2019 v 7:10 | Karma: 39,15 | Přečteno: 1811x | Diskuse| Společnost

Jirka Severa

Fandové Ottawských Senátorů válčí s majitelem klubu

Je léto, sezóna kšeftů s hokejisty v NHL. Kluby se přes léto posilují a snaží se finančně optimizovat, což pro většinu znamená dát dohromady na příští sezónu lepší manšaft s menší platovou zátěží. Říkám "pro většinu" ale měl

2.8.2019 v 20:12 | Karma: 7,42 | Přečteno: 218x | Diskuse| Sport

Jirka Severa

V čem by se američtí Republikáni měli poučit od Otto von Bismarcka

Windsor je město v západním Ontáriu, na skok přes řeku do michiganského Detroitu. Kdysi malé městečko v porovnání, dnes zatímco bývalý obr na druhé straně řeky upadá a vylidňuje se, Windsor se rozrostl na třetinu obyvatel

31.7.2019 v 5:51 | Karma: 23,20 | Přečteno: 721x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 849x
Expat v Kanadě od r.1968, Ajt´ák v důchodu, od dětství náruživý čtenář. Filozoficky svobodomyšlenkář, agnostik, s odkazem na Evropské osvícenectví. (Z novodobých myslitelů mám nejblíže k Christopheru Laschovi ). Politicky jsem vyznavatel střední cesty, což neberu jako lhostejnost jako spíš právo rejpat do obou stran. Obecně, mým terčem jsou extrémistické pozice, tedy, politika identity, islamismus, rozbíjení sociálního zabezpečení, (a na druhé straně) představy o státu jako univerzální kojné, prostomyslné rovnostářství, (a na druhé straně) vymazávání demokratické společnosti komerční manipulací a oligarchickými zájmy. xenofóbie, ale více oikofóbie (což je novotvar k popisu sklonů k přehnané kritice vlastních tradic, doslova "strach z vlastního domu").

Seznam rubrik