Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Možná by bylo dobré se zmínit také o podílu a vlivu Americké zbrojní výroby a jejím vývoji a vývozu. I když, to by možná bylo na samostatný článek.

1 0
možnosti

Máte jistě pravdu, že je to jaksi konstanta v poválečné ekonomice, ale je celkem nabíledni, že zbrojařství spíš udržuje výrobní hladiny než podukci snižuje. V tom je právě ten problém. Jak tu někdo dávno řekl o Eisenhowerově militaristicko-industriálním komplexu, je to v americké ekonomice od WWII "permanentně ocásek který vrtí pejskem".

0 0
možnosti
Foto

K těm důvodům bych přidal přílišnou financializaci ekonomiky (minimálně od zrušení Glass-Steagalla). Kasínová dynamika dříve nebo později padne, protože nestojí na pevných nohách... Jinak souhlas R^

1 0
možnosti

O to mi šlo asi nejvíce. Amerika se  "financializuje" podobně jako Británie před První světovou válkou. A s podobnými efekty.

0 0
možnosti

Autor jaksi pozapomněl, že hlavní příčinou ekonomického, ale i svobodného úpadku USA je Obamovský socialismus.

0 0
možnosti

Vase uvaha je stejna jako moje (ja tam ziji) Pro vysvetleni je treba nekolik radku. Amerika vyrostla na svobode JEDINCE se postarat o sve byti. Proto velka krize v 1929 neprinesla zadnou REVOLUCI delnicke a rolnicke populace. Krizi americane prezily po americku. Jen jeden maly pridavek se stal s prichodem noveho prezidenta. Ten pridavek se jmenoval NEW DEAL!! V tomto aktu zacinate videt zacatek socialni politiky. Spolecny duchod a pod. Tam nastava socializace USA. Obama vyhral volby lidmi, kteri chteji tu SOCIALIZACI. Presne jako je to dnes v Evrope!!! Je jen take dulezite rici, ze ty socialni programy jsou pripraveny tak, ze obcan ma svobodu pri vyberu organizace, ktera tento program organizuje. Take program 401K je pripraven federalni vladou a obsahuje moznost obcanum si INVESTOVAT do prumyslu a tim si zlepsit federalni socialni program SOCIAL SECURITY (duchodove zabezpeceni) pri odchodu do duchodu.

Trochu jsem se rozepsal. Jen na konec. Svobodne rozhodujici jedinec se z americkeho zivota vytraci. Vytvari se STADO obcanu (stejne jako v CR a EU), kteri nemaji moznost si vybrat pro sebe, co je pro ne dulezite. Musi nasledovat VUDCI STRANU, ktera prece vi nejlip. Proto je ten upadek. Diky bohu, jeste neni tak velky, jako v te nasi EVROPE!

0 0
možnosti
Foto

To radikální zvýšení léku bylo dobře proprané v RT a doštvalo to jak Bernieho Sanderse takHhillary Clintonovou k siláckým výrokům, že s něčím takovým zatočí.

1 0
možnosti

Dobrý, ale jedna věc mi nejde do palice. A to ta historka s pilulkou. Na léky je, domnívám se , patentová ochrana maximálně 20 let a pak je lék volný. Proč by se jinak Pfizer nedávno tak obával propadnutí patentu na Viagru, kdyby tomu mohl zabránit?

Nešlo tam spíše o zneužití monopolu výroby?:-)

0 0
možnosti

Asi jo.  Co se týče patentu, opravdu nevím, jestli opravdu je ještě v platnosti.

0 0
možnosti
  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 849x
Expat v Kanadě od r.1968, Ajt´ák v důchodu, od dětství náruživý čtenář. Filozoficky svobodomyšlenkář, agnostik, s odkazem na Evropské osvícenectví. (Z novodobých myslitelů mám nejblíže k Christopheru Laschovi ). Politicky jsem vyznavatel střední cesty, což neberu jako lhostejnost jako spíš právo rejpat do obou stran. Obecně, mým terčem jsou extrémistické pozice, tedy, politika identity, islamismus, rozbíjení sociálního zabezpečení, (a na druhé straně) představy o státu jako univerzální kojné, prostomyslné rovnostářství, (a na druhé straně) vymazávání demokratické společnosti komerční manipulací a oligarchickými zájmy. xenofóbie, ale více oikofóbie (což je novotvar k popisu sklonů k přehnané kritice vlastních tradic, doslova "strach z vlastního domu").

Seznam rubrik